Manolis Huuki Elefteria i thanatos

Terveisiä kouluttajakurssilta: Osa I

 • Matkalla kohti Haminaa, jossain Jyväskylä-Heinola -tien välillä
  Matkalla kohti Haminaa, jossain Jyväskylä-Heinola -tien välillä
 • Oppitunnin asiaa
  Oppitunnin asiaa
 • Oppitunnin asiaa mm. eri oppimisen tasoista
  Oppitunnin asiaa mm. eri oppimisen tasoista
 • Ammattiupseerin näytös, miten koulutettavalle osastolle koulutetaan asia vaiheittain (RK purkaminen)
  Ammattiupseerin näytös, miten koulutettavalle osastolle koulutetaan asia vaiheittain (RK purkaminen)
 • Björn Wahlroos RUK kurssi 150 (Mursu) kirjassa
  Björn Wahlroos RUK kurssi 150 (Mursu) kirjassa
 • Reserviupseerikoulun päärakennus keväisessä auringonlaskussa
  Reserviupseerikoulun päärakennus keväisessä auringonlaskussa

Eletään maaliskuun 16. päivän iltaa. Pitkä päivä on takana harjoitusten ja luentojen merkeissä. Lisäksi aurinko säteili jokaiselle maanantaihin heränneelle miehelle ja naiselle, jotka ovat suunnanneet matkansa Haminan kauniiseen rannikkokaupunkiin, Kymenlaakson maakuntaan.
                      Vierailuni tarkoitus on sama kuin monella muulla: osallistua Puolustusvoimien järjestämään kertausharjoitukseen (kouluttajakurssi 22), joka on suunnattu Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK RY) toimintaan sitoutuneille, vapaaehtoisille reserviläisille.

                      Tämänkertaisen kertausharjoituksen tarkoitus on kehittää MPK:n toimintaan sitoutuneiden henkilöiden kouluttamistaitoja sekä kerrata sotilaan taitoja yhdessä muiden kurssilaisten kanssa. Päätin kirjoittaa ajatuksiani muille vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta kiinnostuneille ja jo mukana oleville.

                      Tätä blogikirjoitusta varten on lupa harjoituksen johtajalta, jonka kanssa sovittiin pelisäännöt, miten toimitaan viestinnän kanssa. Koska myös reserviläinen harjoittelee ”operaatioturvallisuutta”, niin tässä kirjoituksessa ei mainita erikseen kouluttajia, kouluttajien sotilasarvoja tai tulevia tapahtumia.

                      Käsittelen siis asioita menneessä muodossa ”mitä aiemmin on päivällä tehty”, koska tieto on vanhaa hyödynnettäväksi. Pyrin kirjoittamaan iltaisin päivän koosteet muutamien kuvien kera, joten seuratkaa omaa profiilianne myös muina päivinä, jos sattumoisin olen ehtinyt kirjoitella teille, arvoisat Uuden Suomen lukijat!

 

Terveisin – Manolis Huuki – reservin vänrikki

 

Saapuminen Haminaan

 

Lähdin hyvissä ajoin sunnuntaina ajamaan kotipaikkakunnaltani kohti, koska autolla ajaminen Haminaan oli minulle ensimmäinen kerta. Toki paikka on tuttu aikaisempien kurssien merkeistä ja kesällä olen voinut ihailla kaupungin kauneutta ja keskustan asemakaavaa (kaupungin keskusta noudattaa ympyräkaavaa). Ajelun päätteeksi Puolustusvoimien punkkaan (sänkyyn) ja unta tupaan!

 

Tulojärjestelyt ja kurssin varustaminen

 

Maanantai kului pääsääntöisesti valmistautuessa seuraavan päivän toimintaan ja tutustumalla kurssilaisiin. Ilmoittautumisen yhteydessä huomasin ilokseni kurssille osallistuvan muutamia tuttuja jo aikaisemmilta MPK RY:n järjestämiltä kursseilta, joten kurssi on alkanut sosiaalisissa merkeissä. Ennen lounasta kurssi varustettiin niin vaatteilla kuin taisteluvälinemateriaaleilla (tväl).

                      Lounaan jälkeen kurssi kokoontui kurssin johtajan puhuttelua varten liittyen yleisiin pelisääntöihin kertausharjoituksessa ja toiminnassa. Pääsääntöisesti asiat ovat samanlaista kuin varusmiesaikana, tosin joukko on kirjavempi, eikä edusta yhtä ikäluokkaa, mikä luo hyvän ulottuvuuden harjoitukselle. Joukossa on siis pitkään jo MPK:n toiminnassa olleita kuin vasta mukaan tulleita, millaiseksi luen myös itseni.

                      Iltapäivän ohjelma koostui kouluttamisen teoriaopinnoista, jotka olivat minulle tuttua asiaa jo varusmiesajaltani sekä erilaisista harjoituksista, missä olen myös sivunnut menneiden vuosien aikana. Asetin siis omaksi tavoitteeksi toimia ”osaa” –tasolla (keskimmäinen Puolustusvoimien käyttämästä tuntee-osaa-hallitsee –kokonaisuudesta). Lisäksi asetin tavoitteekseni hoitaa saamani koulutukset kunnialla läpi niin koulutuksen valmistelun kuin koulutusten osalta.

                     

Illan toiminta ja Björn Wahlroos

 

Päivä kääntyi jo iltaa kohti ja oli aika käydä Reserviupseerikoulun varuskuntaravintolassa syömässä aimo annus lihakastiketta jalopenolla ja perunoiden kera. Aikaa jäi myös yli, minkä takia suuntasin ”tupakavereideni” kanssa kohti Haminan sotilaskotia, mikä sijaitsee Kadettikoulunkadun varrella, Reserviupseerikoulun päärakennusta vastapäätä.

                      Päätin aikani kuluksi tutustua reserviupseerikurssien matrikkeleihin, joista kiinnitin erityisesti huomiota kurssin 150 (nimeltään Mursu) sisältöön. Tämä siksi, että entinen yläasteen englannin kielen opettajani on käynyt kyseisen kurssin ja tästä olemme joskus vitsailleet. Tämän aikaisemman keskustelun detaljina sain kuulla tiedon, että myös Björn ”Nalle” Wahlroos on käynyt kyseisen kurssin, joten päätin etsiä ”Nallen” käsiini huvin vuoksi ja keskusteluamme siitä keitä tunnettuja henkilöitä on valmistunut tästä Puolustusvoimien johtamiskoulusta kyseiseltä RU-kurssilta.

                      Sotilaskodista matka jatkui vielä opetusluokkaan valmistelemaan tulevia koulutuskortteja omista aiheista, jotka tulemme pitämään seuraavien päivien kanssa.  Ilta jatkuikin näiden merkeissä vaihdellen ideoita muiden kurssilaisten kanssa, jotka olivat työstämästä samaa aihetta omalle osastolleen. Tulevat päivät näyttävät, millaista palautetta tulen saamaan mm. omista koulutuksistani ja miten myös muut ovat saaneet kehittyä omia taitojaan harjoituksen aikana.

 

Palataan asiaan tiistaina!

Manolis Huuki – reservin vänrikki

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat