Manolis Huuki Elefteria i thanatos

Rauhanturvaajat ovat ansainneet veteraanistatuksen

Helsingin Sanomat julkaisi 15.1.2016 uutisen siitä, miten puolustusministeriö myöntää kansainvälisissä kriisinhallintaoperaatioissa palvelleille sotilaille syksystä 2016 alkaen veteraanistatuksen. Puolustusministeriön ratkaisu on todella tärkeä, sillä Suezin vuoden 1956 operaatiosta lähtien maailmalle rauhaa turvaamaan on lähtenyt yli 45 000 suomalaista sotilasta.

                      Viimeisten kuudenkymmenen vuoden aikana rauhanturvaajana ja samalla suomalaisena sotilaana palvelleet henkilöt saavat valtionjohdon tasolta tunnustusta tekemästään työstä kriisinhallinnassa. Suomi on kantanut kansainvälisen vastuunsa kriisien hoitamisessa ja samalla yksittäiset sotilaat ovat palvelleet maataan ja pyrkineet ratkaisemaan maailman konflikteja läsnäolollaan eri kriisipesäkkeissä.

                      Puolustusministeriön myöntämä veteraanistatus on myös selkeä kunnianosoitus kriisinhallintaan osallistuneille. He ovat myös ovat olleet sotilaita kuten viime sotien veteraanit, joiden asema perustuu tosin valtiollisen itsenäisyyden puolesta annettuihin uhrauksiin. Rauhanturvaajien uusi asema perustuu heidän työhönsä kriisinhallinnassa maailman eri konflikteissa. Tämä on hyvä perustelu statuksen saamiselle. Suomalaisten pitkälle periytyvästä kriisinhallintataidoista voidaan pitää hyvänä osoituksena edesmenneen kenraali Ensio Siilasvuon toimia vuoden 1973 Yom Kippur-sodan aikana. Tuolloin YK:n pääsihteerin nimittämän UNEF II -operaation väliaikaisena komentajana toimineen Siilasvuon oma panostus edesauttoi sodan loppumista ja tietä kohti rauhansopimusta.

                      Rauhanturvatehtävissä aikoinaan palvelleet ovat ansainneet veteraanistatuksen. Suomalaisia sotilaita on niin kaatunut kuin haavoittunut operaatioissa ympäri maailmaa. Kriisinhallintaan osallistuneiden sotilaiden tapauksessa sekä henkinen että fyysinen jälkihoito rauhanturvaoperaation päätyttyä on ollut joissain yhteyksissä ongelmallista, sillä valtio ei ole kaikissa tapauksissa tullut yksilöiden avuksi heidän kohdattuaan sinibaretti päässä joko psyykkisen tai fyysisen haavoittumisen.

                      Keskustelu veteraanistatuksesta heräsi Afganistanin ISAF-operaation yhteydessä. Suomesta kriisinhallintaan osallistuneet ja operaatiossa psyykkisesti tai fyysisesti haavoittuneet ovat herätelleet keskustelua omista oikeuksistaan operaation jälkeen. Status mahdollistaa kaikille kriisinhallintaan osallistuneille tarvittaessa kuntoutuksen operaation päätyttyä. Kuntoutukseen ovat siten oikeutettuja yli 45 000 ulkomailla palvellutta suomalaista.

                      Veteraanistatuksen myöntäminen aiheuttanee julkisessa keskustelussa väittelyä siitä, keitä saa kutsua veteraaneiksi ja mikä on käsitteen sisältö tulevaisuudessa. Nyt myönnettävä veteraanistatus on kunnianosoitus eri kriisipesäkkeissä oman henkensä uhalla rauhaa taanneille suomalaisille sotilaille.

 

Manolis Huuki, valtiotieteiden yo.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Olen tuota statuksen antamista vastaan..ihan siitä syystä,että vielä on selvittämättä mitä oikeastaan ollaan oltu turvaamassa,sen tulevaisuus sitten kertoo. Oman valtion turvaaminen on selkeää vielä tuohon nähden.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Itse kuulun tähän tulevien veteraanien joukkoon tuhansien muiden tavoin.

Olen kokenut ja nähnyt sotaa siinä missä monet oikeistakin veteraaneista tosin ampumatta laukaustakaan kohti vihollista.

Muistettakoon kuitenkin, että kaikki veteraanit eivät hekään olleet edes lähellä rintamaa tai taisteluja, joten veteraaniutta ei voi mitata sillä, monessako taistelussa on ollut mukana.

En tule ylpeilemään tulevalla veteraniudellani.

Välskärin tarinoita kuitenkin siteeraten: "jotakin ehkä tietäisin, olinhan siellä minäkin."

Käyttäjän JussiNummelin kuva
Jussi Nummelin

Itsellä oli tämän uutisen johdosta pohdinnan paikka, olenko minä kriisinhallintaveteraanina oikeutettu veteraani nimeen yleensäkään.

Vastaus on selvä, tottakai olen. Mutta en missään tapauksessa pidä omia toimiani mitenkään vertailukelpoisena esimerkiksi rintamamiesveteraaneihin.

Meissä kriisinhallinta / rauhanturvaaja / yk veteraaneissa kokemukset ovat erilaisia. Rauhallisen mission esikuntatehtävän tai tulitaistelujen värittämä ISAF joukkojen välillä on selvä ero, mutta molemmat samalla asialla. Kumpaakaan en lähtisi väheksymään mutta noista kahdesta voi jompi kumpi hyötyä veteraanistatuksesta. Jokainen voi miettiä että kumpi ennemmin, mutta kumpaakaan en poissulkisi.

Suomessa ollaan totuttu siihen että veteraanit ovat niitä jotka osallistuivat talvi, jatko ja lapinsotaan. Jossain toisessa maassa käsite on toisin, tämän kotimaisen määritelmän mukaan esim Yhdysvalloissa ei ole veteraaneja koska eivät ole olleet oman maan juoksuhaudoissa. Tai ehkä ne ovat jotka saivat japanilaisten pommit niskaan hawaijilla

Tottakai tässäkin aiheessa mielipiteet jakautuvat, se on aivan odotettavaa ja sallittua.

Korostan toistamiseen sitä ettei yleisesti ottaen kriisinhallintaveteraaneja voi verrata rintamamiesveteraaneihin, eikä tällä muutoksella sitä ole haettu.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

"Rauhanturvaajat ovat ansainneet veteraanistatuksen"

Juuri näin. Vihdoinkin!

Toimituksen poiminnat