Manolis Huuki Elefteria i thanatos

Iso-Britannia lähtee Euroopan Unionista - ensimmäiset mietteet

Iso-Britannian kansa päätti selkeällä tuloksella erota Euroopan Unionista. Vaikka tulos ei ollut Cameronin mieleen, niin kansan tahto on tuotu esille ja sitä noudatetaan. David Cameron ansaitsee syvän kunnioitukseni demokratian toteuttamisesta kansanäänestyksen kautta.

 

Päätös, jonka Iso-Britannian kansa teki on hyppy tuntemattomaan, koska Euroopan Unioni ei ole enää entisensä. Vuonna 1951 alkanut Saksan ja Ranskan Hiili- ja Teräsyhteistyö johti ajatukseen Euroopan yhdentymisestä - nyt tämä rauhanomainen yhdentyminen on katkolla. Taloudellisen ja poliittisen yhteistyön taustalla vaikuttanut pääsyy oli tuolloin juuri päättynyt toinen maailmansota - "ei enää koskaan" oli pääajatus: yhteistyön kautta saavutetaan pysyvä rauha Euroopan mantereella.

 

Iso-Britannian päätös kaikkein pahimpana kansainvälispoliittisena ajanjaksona on valitettava, sillä ainoa, joka hyötyy turvallisuuspolitiikan näkökulmasta Euroopan hajaannuksesta on Venäjän federaation presidentti Vladimir Putin. Kremlin muurien sisällä hierotaan käsiä parhaillaan yhteen hyvin vahingoniloisella tavalla. Nationalismin nousu myös vie valtioita kohti itsenäisempää päätöksentekoa, mikä on uusi sykli vanhassa Euroopan poliittisen järjestelmän kiertokulussa. Nationalismi ei ole aatteena paha asia, mutta kuten mikä tahansa muu asia, nationalismin voi myös viedä äärimmilleen, jolloin tapahtuu ylilyöntejä.

 

Iso-Britannian eroamisen jälkeen Euroopan Unionin kiistattomaksi johtovaltioksi on muodostumassa Saksa, joka on jo aikaisemmin ollut vastentahtoinen lipunkantaja. Nyt saksalaisten vastuu kasvaa, mikä puolestaan osoittatunee ongelmaksi, sillä Saksassa vallitseva ajattelutapa on se, että Saksa kantaa syyllisyyttä 2. maailmansodasta ja tämän takia maa ei halua ottaa liikaa valtaa Euroopassa, koska muuten Euroopan voimatasapaino järkkyisi.

 

Suomen kannalta Iso-Britannian ero ei ole merkityksetön. Suomi liittyi pääasiassa Euroopan Unioniin turvallisuuspoliittisten näkökulmien takia 1990-luvun puolivälissä. Poliittisella johdolla oli hyvin muistissa kylmän sodan aikainen lännen ja idän kamppailu, jonka kyseenalaisena palasena Suomi oli Pohjois-Euroopassa. Neuvostoliiton romahdus tarjosi Suomelle mahdollisuuden integroitua de jure länteen EU:n avulla.

 

Nyt tilanne on mielenkiintoinen: joko Euroopan Unioni näivettyy entisestään ja Suomelle koittaa mielenkiintoiset ajat sotilaallisesti liittoutumattomana maana tai Euroopan Unioni tekee täysremontin ja Suomessa myös kriittiset (mutta rakentavat) äänenpainot Brysseliä kohtaan kiihtyvät. Turvallisuuspoliittisesta näkökulmasta presidentin asunnolla käynee kuhina - yhteinen EU:n puolustus kärsinee nyt pahan kolauksen ja Naton merkitys Suomen turvallisuudelle kasvanee.

 

Euroopan Unionilla on paljon opittavaa tästä tämän päivän äänestyksestä. Useat politologit ovat olleet jo 2000-luvun alusta asti sitä mieltä, miten Euroopan Unioniin on muodostunut liian suuri hallintokoneisto, joka on de facto syönyt yhtenäisen Euroopan ajatusta. Iso-Britannian lähtö pakottaa Eurooppalaisen perheen uudistamaan itseään, jotta epädemokraattisuus, talouskriisit ja maiden väliset jännitteet saataisiin ratkaistua. Euroopan Unionin on suoritettava oma katharisis (puhdistus) voidaksemme jatkaa itsenäisinä kansallisvaltioina valtioiden välisessä liitossa.

 

Kannatan Suomen jatkoa Euroopan Unionissa, mutta enää ei pidä niellä kaikkea mukisematta, vaan kansallisvaltioiden kannat on otettava paremmin huomioon päätöksenteossa. Euroopan Unioni on tuonut Suomelle enemmän hyvää kuin pahaa, mutta kaikki paha, mitä on tullut vaikuttaa myös meihin kielteisesti pitkällä aikavälillä. Tämän vuoksi tarve katharisikselle on olemassa.

 

Nyt kävi näin ja brittien tahtoa on kunnioitettava. Tuleen emme saa kuitenkaan jäädä makaamaan, vaan Euroopan Unionin jäsenmaiden on uudistettava järjestelmää tai muuten olemme jokainen omilla teillämme ja se jos mikä riemastuttaa Putinia ja muita opportunisteja.

 

Manolis Huuki, valtiotieteiden ylioppilas

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat