Manolis Huuki Elefteria i thanatos

Donald Trump teki historiaa - näin se vaikuttaa Suomeen ja Eurooppaan

Kello on 0556 ja näyttää siltä, että Yhdysvaltain presidentinvaaleissa vaa´ankieliosavaltioista Florida on menossa Donald Trumpille, koska ero Hillary Clintoniin on 200 000 ääntä. Ohion osavaltio on varmasti menetetty ja Suurten Järvien niin kutsuttu "ruostevyöhyke" on myös vahvasti Trumpin takana, vaikka analyysien perusteella alue on ollut vahva Demokraattien kannatusalue - tietynlainen "palomuuri".

En ole yllättynyt tästä "yllättävästä" vaalituloksesta. Trump pelasi joko tietoisesti tai tiedostamatta mediaa erinomaisella otteella menneenä vuonna, ja sai eri laskelmien vlaossa lähes miljardin dollarin edestä ilmaista tv-mainosta uutisissa esittämillään törkeillä lausunnoilla milloin mistäkin. Näitä lausuntoja sitten kauhisteltiin ja tämä tietysti lisäsi Trumpin tunnettavuutta äänestäjien keskuudessa. Kaiken lisäksi hän tulee politiikan ulkopuolelta, mikä on etu Yhdysvaltain poliittisessa järjestelmässä.

Trumpin teemoima on ollut vapaakaupan kritisointi ja lupaus ulkomaille siirtyneiden tehtaiden palauttamisesta takaisin Yhdysvaltain maaperälle. Työpaikkojen ulkoistus ja palkkakehitys on luonut ongelmia amerikkalaiselle keskiluokalle, minkä takia näiden presidentinvaalien merkitys äänestäjille on ollut keino protestoida nykyistä hallintoa vastaan.

Sinänsä tämä on mielenkiintoista, koska tilastojen mukaan Yhdysvaltojen työllisyys on parantunut radikaalisti ja elintaso noussut. Kyse on siis ollut mielikuvista ja "hyvien aikojen" haikailusta - sen takia Donald Trumpin slogan Make America Great Again on purrut äänestäjiin paremmin kuin Clintonin jatkuvuutta korostava Stronger Together -slogan.

____________________________________________

 

Euroopan ja Yhdysvaltojen liberaalin demokratian kannattajat heräävät todennäköisesti keskiviikkona elinaikansa kovimpaan krapulaan, josta meillä on muistoja jo kesän Brexit-äänestyksen yhteydestä. Näen tämänsuuntaisen kehityksen uuden aikakauden trendinä, joka on alkanut vuoden 2008 talouskriisistä ja tämä ilmiö kestänee seuraavien 10-20 vuoden ajan läntisessä maailmassa. poliittiset Ilmiöt ovat syklisiä ja populismiin tullaan jossain vaiheessa kyllästymään ja tilausta on taas liberaalile ja maltilliselle demokratialle.

Eurooppalaisille ja suomalaisille Trumpin lausunnot moraalikysymyksissä ja Yhdysvaltain sisäpolitiikassa ovat periaateessa täysin irrelevantteja, koska maa eroaa Euroopasta niin maantieteellisesti kuin kulttuurillisesti. Moraaliasioista kauhistelu ei siis edistä Euroopan ja Yhdysvaltojen lähentymistä, vaan energia tulisi käyttää niihin asioihin, joilla on todellista merkitystä Atlantin yli tapahtuvassa yhteydenpidossa. Näitä asioita ovat taloudellinen, sotilaallinen ja ulkopoliittinen yhteistyö.

Euroopassa pitäisi olla enemmän huolissaan taloudellisten, sotilaallisten ja ulkopoliittisten suhteiden kehityksestä transatlanttisissa suhteissa, koska nämä vaikuttavat oikeasti Euroopan vakauteen kuin kysymys siitä, ketä Trump olisi valmis kourimaan tai mitä mieltä hän on entisistä misseistä.

Clintonia näissä vaaleissa taloudellisin, sotilaallisin ja ulkopoliittisin perustein kannattaneena, näen seuraavat neljä vuotta synkkänä Euroopan näkökulmasta: Kremlissä todennäköisesti kilistellään kuohuviinilaseja tällä hetkellä ja Putin rohkaistunee nykymenoa häikäilemättömiin toimiin Syyriassa ja Ukrainassa, koska Trump on osoittanut lausunnoillaan olevansa vietävissä ulkopoliittisissa kysymyksissä - Trump on tämän hetken tietojen perusteella leimallisesti sisäpoliittisen muutoksen perässä eikä häntä kiinnosta, mitä maailmalla tapahtuu, vaan asioista voidaan sopia "diileillä". Tämä, jos mikä tulisi huolestuttaa eurooppalaisia päättäjiä, etenkin Euroopan rajaseudulla.

Kaiken lisäksi Trump on kyseenalaistanut jopa sotilasliitto Naton olemassaolon, joten Putin saattaa kokeilla kepillä jäätä, erityisesti Baltian suunnassa seuraavien vuosien aikana. Suomelle tämä tietää juuri sitä, mitä Ulkopoliittisen Instituutin tutkija Mika Aaltola totesi Suomen asemasta 8.11.2016 Iltalehden haastattelussa: Nato-ovi menee kiinni ja Suomen asema liukuu lännen sylistä harmaalle vyöhykkeelle. Tietyssä mielessä -Aaltola kertoi irvokkaan realismin keinoin, mitä meille tulee todennäköisesti tapahtumaan tällä kehityskululla.

Tämä realistinen asioiden käsittely Aaltolan tapaisesti on osoitus siitä, mikä on Suomen todellinen tila, josta on yritetty varoittaa. Valitettavasti tämä realistinen puhe on leimattu mm. Sauli Niinistön suun kautta maanpuolustuskurssin avajaisissa toisen "ääripään puheeksi". Ennustan melko varmana, että valtioneuvosto kokoontuu loppuviikosta kriisipalaveriin, koska Clintonin ulko- ja turvallisuuspoliittinen status quo -doktriini on nyt katkolla, koska takeita Yhdysvaltojen suhteiden jatkumisesta ei ole. Samalla tulevaisuus Ruotsin kanssa on menossa epävarmaan suuntaan, jos Yhdysvallat ei sitoudu Euroopan turvallisuuden takuumieheksi.

 

____________________________________________

 

Harmikseni voin todeta, että enemmistö Facebook-kavereistani ei ole valmistautunut henkisesti Clintonin tappioon. Vaaralliseksi tämä henkinen romahdus muodostuu sellaisessa vaiheessa, jossa itsesäälissä ryvetytään ja itseruoskinta vie kaiken energian. Täten ei myöskään nähdä tätä hetkeä vain yhtenä alamäkenä ylä- ja alamäkien sarjassa, joita historiassa on paljon.

Trump on todennäköisesti yhden kauden presidentti, sillä populismi hallitusvastuussa on osoittanut varman häviön välineeksi missä tahansa populismia on yritetty käyttää hallitsemiseen - katsokaa vaikka Perussuomalaisten kannatusta Suomen hallituksessa. Sama asia tapahtui jo 1980-luvulla populistiselle SMP:lle, jonka kannatus puolittui hallitusvastuussa.

Populismilla on kiva kiihottaa ihmisiä ja kärjistää asioita. Populismi ei vastaa päiväpoliittisiin kysymyksiin ja sen takia perinteiset puolueet tulevat lopulta korjaamaan tilanteen. Alkuhuuma on toki Trumpin "Make America Great Again" -sloganin voittoa, mutta tulevat vuodet tulevat olemaan Trumpille kylmä suihku, miten populismilla ei saavuteta pysyvää kannatusta.

 

____________________________________________

 

Kaikesta pahasta huolimatta en ole suuresti peloissani. Kuten yllä totesin: ylä- ja alamäkiä on maailmanhistoria täynnä. Yhdysvaltalainen yhteiskuntafilosofi Francis Fukuyama kirjoitti vuonna 1992 ilmestyneessä kirjassaan "The end of History and the Last Man" tarinan liberaalin demokratian ja markkinatalouden voitosta ja hän väitti historian päätyneen Neuvostoliiton ja sosialistisen järjestelmän romahtamiseen vuonna 1991.

Itse taas näen, ettei historia päättynyt tuohon vuoteen, vaan historia jatkuu edelleen. Liberaali demokratia ei ole saanut lopullista voittoa, vaan se on nyt vuosien 2015-2016 aikana kohdannut vastoinkäymisiä ja taistelee paikasta autoritaarisen ja populistisen hallinnon kannattajien kanssa. Alamäki on onneksi alkanut, toivottavasti näemme liberaalin demokratian ylämäen viimeistään kymmenen vuoden kuluttua.


____________________________________________

 

Manolis Huuki, valtiotieteiden ylioppilas

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän ManolisHuuki kuva
Manolis Huuki

Kommentointi oli jäännyt pois päältä, kiitos huomautksesta, kommentointi on nyt auki!

Pekka Iiskonmaki

Ei tuossa vaalituloksessa ole mitään tramaattista, jos edes vähän tuntee USA:n politiikkaa.

http://mikkokangasoja.puheenvuoro.uusisuomi.fi/224...

Enkä ollut väärässä. Suomalaiset elävät toiveunissaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Clinton tulee saamaan noin 1,5% enemmän ääniä valtakunnallisesti kuin Trump. Kirjoitinkin jo eilen erääseen kommenttiin, että USA:n vaalijärjestelmä periaatteella "winner takes it all" osavaltioittain on epäreilu enemmistöä kohtaan. Ei olisi mitenkään ongelmallista valita myös osavaltioittain edustajat äänten suhteessa.

Järjestelmä suosi tällä kertaa Trumpia, mutta "jytkystä" ja "kansan tahdosta" puhujien olisi syytä pitää pienempää ääntä.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Ei kannata ruikuttaa epäreiluudesta Clintonia kohtaan ennen kuin Clintonilla on niitä ääniä enemmän. Trump johtaa myös äänissä. Ja toisekseen peli on kummallekin sama. Ei pidä lähteä leikkiin jos ei sitä kestä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Minkä perusteella Trump johtaa äänissä?

Tämän linkin takaa paljastuu tällä hetkellä Clintonin yli prosentin johto ns. "popular vote" -mittarilla.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu Vastaus kommenttiin #18

JK: "Tämän linkin..."

Carissimo Giovanni, il sito web vorrei.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Hyvä pika-analyysi Manolis Huukilta.

Tässä toinen, joskin hieman samansuuntainen, näkemys vaikutuksista Eurooppaan: Trumpista tappio myös Suomelle? ”Saksalle 34 662€ / henkilö”

https://www.uusisuomi.fi/raha/208021-trumpista-tap...

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

"Nato-ovi menee kiinni ja Suomen asema liukuu lännen sylistä harmaalle vyöhykkeelle".

Kuten blogistikin, en olisi tästäkään turhan huolissani kuten ei Trumpin 4-vuotisesta presidenttikaudesta; Gustav Hägglundin ja Keijo Korhosen linjalla jatketaan vaan eteenpäin, tukka putkella: liittoutumattomuus ja hyvin vahva puolustustahto ovat aivan riittävä (ja ennen kaikkea järkevä) suoja.

Käyttäjän KaarloKunnari kuva
Kaarlo Kunnari

Ilmari, vahva puolustustahto ei aivan riitä. Meidän tulee muistaa, ettei meillä yksinään ole resursseja suurvaltaa vastaan. Muistatko Tuntemattomasta sotilaasta Lahtisen repliikin silloin asiasta puhuttaessa. "Entä sitten kun tulee se yhdestoista?"

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kuten kirjoitin; itse luotan tässä suhteessa Gustav Hägglundiin ja Keijo Korhoseen. Molemmat varsin fiksut miehet, jotka rakastavat Suomea. Mielipiteitä on monenlaisia, mutta sen verran voin omalta kohdalta todeta: "Toivon, että Venäjä pysyy ikuisesti meidän naapurinamme".

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Vahva puolustustahto ehkä riitti talvisodassa, mutta nyt ei riitä, jos Venäjä päättää hyökätä Suomeen, jota tosin pidän varsin epätodennäköisenä. Putin ei ollut niin idiootti että olisi ammuttanut lähes kaikki pätevät upseerinsa kuten Stalin teki.

Baltia ja Ukraina ovat sitten eri asia. Tosin tuskin hekään ihan tuosta vain suostuvat palaamaan Venäjän vallan alle. Suomi tarvitsee jotain liittolaisjärjestelmää. EU:stakaan ei vain ole apua tässä asiassa.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kyse onkin "hintalapusta": kuten Gustav Hägglund sanoi, tulo tänne tulisi yksinkertaisesti liian kalliksi (kaikille osapuolille). Itse sanoisin kyllä Otavan sopimuksen irti, mutta se lieneekin jatkokysymys näissä uusissa olosuhteissa.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Markkinat reagoivat.

Aasian pörssit 2-6 % laskussa. USA futuurit 3-4% laskussa.

Öljyn hinta 3 % laskussa. Öljyn hinta on viime viikkoina laskenut 9 %.

Euro vahvistunut dollaria vasten yli 2 %.

Reaktiot ovat alkupäivinä yleensä voimakkaita, mutta jos jatkoa ajatellaan Suomen vienti tulee vaikeutumaan. Myös euroalueen talous saa hittiä. Ölyn hinnan laskun jatkuessa öljynviejämaiden kansalliset budjetit pettävät alta. Kestääkö Venäjä arvaamattoman pitkän öljyalen. Pörssikurssien sukeltaminen merkitsee rikkaiden osalta hyvää tilaisutta vahvistaa omaisuuttaan.

Trumpilla on avaimet käsissään. Jos Trump tulee esiintymään loppuviikolla sovittelevasti, mikä toki olisi hyödyllistä, maailma rauhoittuu ja alkaa etsiä realistisa arvioita niihin fundamentteihin joilla todennäköisesti on suuri vaikutus Trumpin tulevassa politiikasta.

--------

Trumpin valinnan vaikutukset pitkällä tähtäimellä jäävät nähtäväksi. Ulkopolitiikassa tapahtuu ! Poistaako Venäjä USA:n vihollisvaltioiden joukosta ?

Nopeasti arvioituna voisi siis kuvitella, että Trumpin valinta muuttaisi Yhdysvaltojen ulkopolitiikkaa Venäjän suhteen.

Jos asiantuntijoita uskoo, niin ei se ulkopolitiikan fundamentteja muuta. Ehkä voisi sanoa niin, että vaikka Trump näyttäisi olevan Venäjälle yleisesti ottaen mieluisempi tyyppi, niin ei Kremlissä hirveästi hänestä pidetä. Tämä nimittäin merkitsee arvaamattomuutta, eihän Trumpin ulkopolitiikasta tiedetä mitään

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-20000019492...

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Trump nousee USA:n presidentikksi samanlaisilla puheilla, millä meillä Hakkarainen on haastettu oikeuteen. Takinkäännön aika uhkaa alkaa Suomessa?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Hakkarainen persujen presidenttiehdokkaaksi, tie on nyt auki :)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

On heillä erojakin. Trump on nimittäin raivoraitis absolutisti.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Teuvon nimipäivä on 9. marraskuuta.
Nimi: Teuvo

Teuvo on muunnelma Teodorista, jonka kreikkalainen kantanimi Theodosius on merkitykseltään ’Jumalan lahja’. Kansanvalistusseuran kalenterissa nimi oli vuonna 1883 ja almanakassa 1929.

Salaliittoteoria pystyyn?

Käyttäjän HeikkiJokinen kuva
Heikki Jokinen

Reuters uutisoi vaalien yhteydessä tehdystä kyselystä yhdysvaltalaisille äänestäjille. Sen tulokset ovat varmaan haettavissa netistä. Ainakin se jossakin vaiheessa oli otsikoituna Ylen nettiuutisissa. Se paljastaa mielestäni osuvasti sen, miksi nyt kävi niin kuin kävi. Huomattavaa vastauksissa on äänestäjien pettymys median toimintaan. Kyllähän suomalaisella mediallakin on taas peiliinkatsomisen paikka. Uutisointi ja ennakointi oli yksipuolista ja aika epäonnistunutta.
Ääneenpäässeet asiantuntijat vahvistivat median agendaa ( jota ei pitäisi edes olla ) ja johdattivat lukijoita ja kuulijoita yksinkertaistamaan vaalien asetelman banaaliksi hyvän ja pahan taisteluksi. Vasta aivan äänestyksen alla, tilanteen muuttuessa tiukaksi, aloimme saada monipuolisempaa analyysia.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Eräs johtavista suomalaispoliitikoista veikkasi väärää hevosta: http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-200000124651...

Orpo on Washingtonissa nyt merkitty mies. Näin ne ajattelemattomat ministerit sulkevat ovia nenämme edestä, niin kuin vaihtoehtoja olisi muutenkaan liikaa!

Toimituksen poiminnat