Manolis Huuki Elefteria i thanatos

ISIS-palaajia ei saa sanoa terroristeiksi!

 • Tämä mainos oli liian raju julkaistavaksi.
  Tämä mainos oli liian raju julkaistavaksi.
 • 4.4-5.4.2019 Käyty keskustelu Journalistiliiton viestintäpäällikön kanssa 1/2
  4.4-5.4.2019 Käyty keskustelu Journalistiliiton viestintäpäällikön kanssa 1/2
 • 4.4-5.4.2019 Käyty keskustelu Journalistiliiton viestintäpäällikön kanssa 2/2
  4.4-5.4.2019 Käyty keskustelu Journalistiliiton viestintäpäällikön kanssa 2/2
 • Twitter-keskustelun tarkennukset Facebook-julkaisussa 5.4.2019 klo 1700
  Twitter-keskustelun tarkennukset Facebook-julkaisussa 5.4.2019 klo 1700

Oululainen kansanedustajaehdokas Janne Heikkinen (Kok.) julkaisi illasta 4.4.2019 Facebook-sivuillaan julkaisun, missä hän toteaa vaalimainoksensa tulleen hyllytetyksi sisältönsä takia. Heikkisen Facebook-julkaisun teksti on luettavissa myös tästä (kursivoitu osa):

"Koin tänään poliittisen urani merkillisimmän hetken, kun sain puhelun paikallisesta sanomalehdestä, että tämä maksettu lehti-ilmoitukseni on päätetty hyllyttää.*

En olisi voinut uskoa, että Suomessa sananvapauden raja tulee vastaan tällaisessa aiheessa. Olen johdonmukaisesti kannattanut sitä, että ainoa oikea kansainvälinen tapa on tuomita terroristiseen järjestöön liittyneet ja sen toimintaa tukeneet henkilöt YK-tuomioistuimessa paikan päällä Syyriassa tai Irakissa.

Suomen tulee luonnollisesti kantaa vastuunsa täältä lähteneistä jihadisteista maksamalla tuomioiden täytäntöönpanosta aiheutuvat kustannukset. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kiistattomia maanpettureita tulisi ottaa takaisin maahamme.

Aihe on niin tärkeä, että en suostu vaikenemaan tästä. Toivottavasti saan teidät mukaan JAKAMAAN tätä mainosta, jotta viestini menee perille: Terroristijärjestön toimintaan osallistuneella ei ole asiaa takaisin Suomeen!

*Muutettu klo: 15.45: Journalistiliitto ei ole suositellut mainoksen hyllyttämistä, vaan heitä konsultoitiin liittyen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Tämän perusteella lehti päätti julkaisematta jättämisestä."


Muutama lause johti julkaisematta jättämiseen - onko reilua?

Heikkisen vaalimainoksen pienimuotoinen lause ”Ei ISIS-palaajia Suomeen” oli näemmä liikaa suomalaiselle journalismille. Ihmettelin illasta tätä päätöstä, koska Heikkinen on ottanut kantaa siirtolaisuuteen ja kansainväliseen terrorismiin maltillisella vakavuudella.

 

5.4.2019 Journalistiliiton viestintäpäällikkö Maria Pettersson otti yhteyttä Jannen Twitter-tilin kautta osallistumalla julkiseen keskusteluun. Pettersson siis sanoo, ettei heiltä ”siis ole kehotettu olemaan julkaisemasta” mainosta. Samassa twiittiketjussa Pettersson tosin vihjaa Journalistiliiton lakimiehen maininneen ”kiihottamisen kansanryhmää vastaan ja että päätoimittaja on vastuussa lehdessä julkaistusta materiaalista”. Voitte lukea seuraavista kuvankaappauksista keskustelun jatkon ja tehdä omat johtopäätöksenne, mikä oli mainoksen ongelma. Lisään tähän yhteyteen myös kuvankaappauksen Jannen Facebook-sivun kommenttiketjusta.

 

Terrorismikeskustelu on uudenajan suomettumista

 

Kylmän sodan aikana (1947-1991) välisenä aikana Suomessa oli muutama tabuaihe, mistä ei saanut missään tapauksessa puhua politiikan areenoilla tai joutui eristetyksi poliittisessa järjestelmässä. Yksi näistä teemoista oli Neuvostoliiton arvostelu ja epäkohtien nostaminen. Oli suorastaan julkinen salaisuus, miten Suomessa itsesensuuri rehotti – arvostelun kohteen ei tarvinnut erikseen huomauttaa, mikä on julkaisukelpoista.

Janne Heikkisen mainoksen hyllyttäminen muutaman lauseen takia kertoo siitä, miten kiihottamispykälän käyttö on mielivaltaistunut. Jannen tapauksessa voidaan todeta, että Yhdistyneiden Kansakuntien turvallisuusneuvosto on 30.5.2013 julistanut ISIS:in terroristijärjestöksi. On siis täysin absurdia, miten tosiasioista ei saisi puhua. Suojelupoliisin mukaan Suomesta on lähtenyt Syyrian ja Irakin konfliktialueelle lähes 80 henkilöä, jotka muodostavat turvallisuusuhan Suomen valtiolle ja meille muille Suomen kansalaisille. On siis täysin perusteltua ottaa aiheeseen kantaa myös näin vaalien yhteydessä.

Tulisi myös huomioida, että toisin kuin populistisissa piireissä, niin Heikkinen (kuin Atte Kaleva Helsingistä) esittää ratkaisuvaihtoehdoksi kansainvälisen, YK:n alaisen sotatuomioistuimen perustamista Irakin ja Syyrian alueelle, minkä avulla taisteluihin lähteneet tuomittaisiin näistä raaoista rikoksista ihmisyyttä vastaan.


Kissa nostettava pöydälle!

 

Ikävät asiat tulee käsitellä julkisuuden kautta, maltillisen vakavasti. Ei tehdä tietyistä keskusteluaiheista tabuja Suomessa. Siirrytään suomettumisen tieltä kohti julkista keskustelua.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Väite, etteivät kaikki Isis-terroristi ole terroristeja, on sukua väitteelle, etteivät kaikki natsit olleet natseja.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Kokoomus omalta osaltaan kannattaa sananvapauden rajoittamista mm. täysin epämääräisten "vihapuheiden" varjolla. Turha liikaa ihmetellä, jos ja kun osuu omaan nilkkaan on sitten vasuria, oikeistoa tai ketä hyvänsä. Teitä on varoitettu tuosta aivan tarpeeksi usein. Orwell sanoo hei ja kehoittaa uuskieleen/newspeak. Muista myös valvoa ajatuksiasi riittävällä tehokkuudella... tai muuten..

Käyttäjän ManolisHuuki kuva
Manolis Huuki

Kuten kaikissa puolueissa, niin myös Kokoomuksessa on monenkirjavaa väkeä. Osa ei näe rajoituksissa mitään outoa kun taas toinen osa pitää niitä sananvapautta rajoittavina toimenpiteinä.

Minä ja kirjoituksessa mainittu Janne olemme jälkimmäisen kannalla. Kannattaa myös muistaa, että puuttuminen ihmisten kirjoitteluihin on aina erilaista, riippuen kuka yksittäinen henkilö istuu vallassa ja edustaako hän ylempänä mainitsemaani tyyppiä, joka ei näe asiassa ongelmaa.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Ääniä voit haravoida ... puolueen linjaa et voi muuttaa.

https://www.youtube.com/watch?v=S9qJJAyJ5oU

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila
Käyttäjän ManolisHuuki kuva
Manolis Huuki

Olettanen alueen maakuntalehden olevan kyseessä.

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki

"Ei Isis-palaajia takaisin Suomeen"

Siis mitä v*ttua? Joko terroristitkin on oma kansanryhmä? =)

Herää kysymys minkälaiset ihmiset konsultoi Journalistiliittoa? Ja millaisella älykkyysosamääräällä varustettuja ihmisiä tässä "kansanryhmässä" nimeltä Journalistiliitto on? =)

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Elina Grundströmin, ent. Vihreä Lanka-lehden päätoimittajan, nyk. JSN:n kokopäivätoiminen ouh.johtajan tyylinäyte artikkelista "Islam on hieno uskonto" vuodelta 2010.

"Se islam, jonka itse tunnen Kaakkois-Aasiassa asuneena, on hieno uskonto, suunnilleen yhtä hyvä kuin kristinusko. Se on hyvin lähellä vihreyttä ja pohjoismaista sosiaalidemokratiaa.---- Siksi on pelottavaa, että myös älymystö on lähtenyt mukaan populistisiin vaatimuksiin, että muslimeista ja heidän uskonnostaan pitää saada puhua mitä tahansa." https://www.vihrealanka.fi/blogit/islam-on-hieno-u...

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Olisi hauska kuulla päätoimittajan perustelut kiellolle. Aivan uskomatonta toimintaa.

Muuten, ei tähän kirjoitukseen juurikaan taida tulla kommentteja. Aivan eri tavalla reagoitaisiin, jos joku kantasuomalainen olisi vaalimainoksessaan käyttänyt vaikkapa sulkahattua tai ponchoa. Kravatti lienee sallittu muillekin kuin kroatialaisille sotilaille.

Kun riittävän kauan elää, niin ehtii nähdä melkoisen määrän älyttömyyksiä.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Mitäköhän lakimies oli sanonut lehden päätoimittajalle!

Ei tarvitse paljoa sanoa, kun päätoimittaja voi sen ottaa totena/Ei nyt uhkauksena tietenkään mutta läheltä sitä!!

Lakimies sanoo vaikka:

Saathan sinä julkaista tuollaista, mutta tässä valossa syytteet "Voi tulla"... Teidän vastuullanne..
Kukaan hullukaan uskalla mitään julkaista jos oman liiton lakimies sanoo noin.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Minä en tuosta saa kiihotusrikoksen tunnusmerkistöä täyttymään edes vähäistä suuremmalla vaivalla, jollei nyt sitten YK:n terroristijärjestöksi katsoma ryhmä saa Suomen rikoslain mukaista suojaa. Sillä logiikalla Hell’s Angels ja Mafia ovat lain tarkoittamia kansanryhmiä.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Ei tässä mitään epäselvää ole. Joku hörhö on lähettänyt kansalaispalautetta päätoimittajalle joka ei suinkaan sivuuta sitä vaan pelästyy ja kysyy random - lakimieheltä joka kertoo, että Söpö-Jessestä tulee 70 000€ korvaukset ja pirukaan ei tiedä enää mikä on kiihottavaa joten kehä sulkeutuu taas kerran ja hörhön kansalaispalautteen toimet johtivat ko. lopputulokseen.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Uskomatonta, jos ISIS:in terroristit ovat jonkin erikoissuojelun piirissä.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Kyseessä lienee olettama, että aivan varmasti tiedetään ISIS- järjestöön lähteneet ja siellä terroritekoja tehneet? Vastuullinen media on erittäin herkkä sille vaihtoehdolle, että väärä ihminen voi olla pakkotoimien kohteena.

Minusta persujen kanssa flirttailevien kokoomuslaisten kanssa kannattaa olla varuillaan.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Millainen ihminen pitää terroristijärjestön jäseniä suojelemisen tarpeessa olevana kansanryhmänä? Sillä ihmisellä täytyy muutenkin olla kauniisti sanottuna todella erikoinen arvomaailma ja aika irvokas käsitys ihmisoikeuksista. Enpä erityisemmin haluaisi tuntea sitä ihmistä.

Käyttäjän velimattitanhuva kuva
Veli-Matti Tanhuva

Muslimi-äärimuslimi
Natsi-äärinatsi

Miten nuo eroaa toisistaan?

Toimituksen poiminnat