*

Manolis Huuki Elefteria i thanatos

Asedirektiivi

Tuliasedirektiivi ja Suomen laki

Vastustan suomalaisten kiusaamista uudella lainsäädännöllä. Lippaat eivät ole koskaan aikaisemmin olleet Suomessa kiellettyjä tai luvanvaraisia, niillä ei ole ollut ikärajoja, eikä niiden kantamista yleisillä paikoilla ole rajoitettu. Vastuu ihmisten lainkuuliaisuudesta on mielestäni heidän itsensä lisäksi lainsäätäjillä.

Suomi otti työvoiton asedirektiivissä

 

Tehty työ tuottaa jälleen tulosta. Aseiden hallussapitoa rajoittavasta asedirektiivistä on syntynyt neuvotteluratkaisu EU:ssa. Tulos vastaa Suomen tavoitteita, koska se turvaa reserviläisten aseharjoittelun osana vapaaehtoista maanpuolustustyötä.

Asedirektiivin muutos – aseharrastaja ei ole terroristi

Euroopan unionin asedirektiivin uudistus on herättänyt aseharrastajat. Eikä ihme, sillä komission esitys olisi heikentänyt merkittävästi vapaaehtoista maanpuolustusta ja muuta harrastetoimintaa, kuten metsästystä. Suomessa on yli 300.000 metsästyksen harrastajaa. Ampuma-aseen omistajia on kaikkiaan reippaasti yli 600.000 ja Euroopassa kymmeniä miljoonia.

Asedirektiivistä käydään vielä jatkoneuvotteluja

Kirjoitin Euroopan unionin asedirektiivistä viimeksi viime vuoden joulukuussa. Edustamani eduskunnan Suuri valiokunta katsoi tuolloin, että Suomen on haettava vähintään poikkeusta kansallisen puolustuksen turvaamiseksi, koska ehdotus heikentäisi merkittävästi vapaaehtoista maanpuolustusta.

Asedirektiivi etenee parempaan suuntaan

EU:n komissio on uudistamassa aseiden hallussapitoa säätelevää asedirektiiviä. Ensimmäinen direktiiviesitys annettiin viime vuonna ja se oli niin kehno, että se olisi vaikeuttanut kohtuuttomasti metsästys-, ammunta- ja reserviläisharrastuksia ja joiltain osin tehnyt ne mahdottomiksi.

 

Koska kentällä on epätietoisuutta esityksen uusimman version sisältöön ja neuvottelutilanteeseen liittyen, totean heti tähän kärkeen, että tilanne on nyt huomattavasti parempi. Suomen virallinen kanta on ollut kaikissa käänteissä tiukasti nykyisen kaltaisen toiminnan jatkamista puoltava.

Asedirektiivi valmisteltiin hätäisesti

Terrorismia pitää vastustaa kaikin keinoin. Terroritekojen uhka ei kuitenkaan vähene sillä, että Brysselistä käsin vaikeutetaan suomalaisten reserviläisjärjestöjen maanpuolustustyötä ja lainkuuliaisten ampumaharrastajien toimintaa.

Komission marraskuussa julkaistu esitys asedirektiivistä oli puutteellisesti ja hätäisesti valmisteltu. Komissio yritti antaa kuvan itsestään tehokkaana, iskuihin ripeästi vastaavana toimijana. Esityksen hyvän tarkoituksen ja konkreettisen sisällön välillä on ristiriita.

Puolustusvoimien valmius: varusmiehet vai kodinturvajoukot?

Puolustusvoimat suunnittelee varusmiesten käyttöä nopean yllätyshyökkäyksen torjunnassa. Kun katsotaan ainoan potentiaalisen hyökkääjän tämän hetkistä kokoonpanoa ja nopeisiin iskuihin käytettävissä olevien joukkojen koulutustasoa, on todettava, että suurimman osan varusmiespalveluksestaan, varusmiehet eivät ole soveliaita torjumaan vihollisen ammattisotilaiden ja erikoisjoukkojen hyökkäyksiä. Käytännössä ainoastaan aliupseerit voitaisiin koota miehistöiksi kantahenkilökunnan johtamiin yksiköihin.

 

Asedirektiivi - EU-Suomi menee perä edellä puuhun

Hallitus aikoo ilmeisesti viitata kintaalla EU:n asedirektiiville, jos EU sen hyväksyy. Direktiivi kieltäisi yksityishenkilöiltä tiettyjen aseiden hankkimisen ja hallussapidon. 

Asedirektiivi EU:n taholta ei sinänsä ole suuri yllätys. Kuten tiedetään, imperialistisilla valtakeskuksilla on ollut halu kerätä aseet pois valtaansa saamiltaan kansoilta, jotta kapinat ja itsenäisyysliikkeet olisi helpompi keskusvallan taholta tukahduttaa.

Suomi vaatii poikkeusta EU:n asedirektiiviin

Euroopan unionin komissio antoi 18. marraskuuta esityksen asedirektiivin muuttamiseksi.  Ehdotuksen mukaan lippaalliset, itselataavaa kertatulta ampuvat siviilikäyttöön valmistetut sarjatuliaseita muistuttavat ampuma-aseet kiellettäisiin yksityishenkilöiltä myös deaktivoituna. Esityksen taustalla on komission mukaan syksyllä Pariisissa tapahtuneet terrori-iskut.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä